De wondere wereld van Glycol: wat is de beste keuze voor u?!

Glycolen zijn kunstmatig synthetische vloeibare chemicaliën die worden gemaakt uit aardolie en aardgas. Het wordt gebruikt bij de productie van vele bekende huishoudelijke artikelen zoals polyesterweefsel, plastic flessen en motorkoelmiddelen. Glycolen worden ook gebruikt als warmtegeleidende vloeistoffen met vorstbeveiliging voor uiteenlopende toepassingen in de industrie.

De belangrijkste glycolen als basis voor warmtegeleidende vloeistoffen zijn Ethyleenglycol & Propyleenglycol.

VERSCHILLEN TUSSEN ETHYLEENGLYCOL EN PROPYLEENGLYCOL

Beide zijn kleur- en reukloze vloeistoffen, maar er zijn twee belangrijke verschillen tussen de twee stoffen. Dit zijn toxiciteit (giftigheid) en viscositeit van de glycolen. Op basis van de toepassing en eisen van de installatie kan bepaald worden welk type glycol men moet gebruiken.

> Ethyleenglycol (1,2-ethaandiol) wordt gezien als de beste koelvloeistof. Bij toevoeging van 30% ethyleenglycol aan water daalt het vriespunt tot -15˚C. Echter is het giftig voor mens en dier en mag het daarom niet gebruikt worden in bijvoorbeeld de voedingsindustrie. Het is goedkoper dan propyleenglycol. Hierdoor is ethyleenglycol met name interessant voor bedrijven die grote hoeveelheden koelvloeistof gebruiken.

> Propyleenglycol (propaan-1,2-diol) wordt bij temperaturen onder -18˚C meer viskeus (stroperig). Dit heeft invloed op de snelheid van warmte uitwisseling. Daarom zal propyleenglycolproduct ook meer pompkracht nodig hebben dan een ethyleenglycolproduct. Voor processen die bij lage temperatuur opereren, of waar viscositeit een rol speelt, wordt vaak een ethyleenglycolmengsel aanbevolen.

Hoewel het is gebaseerd op ethyleenglycol; is er nu ook een speciale “Coolflow” getest en door een EPA gecertificeerd laboratorium. Deze koelvloeistof is als non-toxic geclassificeerd. Propyleenglycol is niet langer meer de enige beschikbare non-toxic glycol. Deze Coolflow heeft alle voordelen (vloeibaarheid/overbrenging/prijs) van een ethyleenglycolmengsel en kan voor vele toepassingen (waar voorheen een propyleenglycol nodig was) worden ingezet..

WAT IS DE BESTE KEUZE?!

De beste keuze is afhankelijk van heel veel factoren zoals toepassing, installatievoorschriften, omgevingsomstandigheden en bijvoorbeeld duurzaamheid. Onze specialisten adviseren al jaren vele bedrijven bij het nemen van de juiste beslissingen gebaseerd op efficiëntie en rendement.

#Oliehandel #Datlooptgesmeerd.

Share:

Whatsapp