ruwe olie

Ruwe olie (aardolie) is een fossiele brandstof (licht stroperige) vloeistof, brandbaar en ontstaan uit plantaardige en dierlijke resten. Het is nog steeds één van de belangrijkste grondstoffen ter wereld. De schommeling van de olieprijs van ruwe olie beïnvloedt de wereldeconomie en beïnvloedt ook ons ​​dagelijks leven. 

 

Ruwe olie is een natuurlijk voorkomend, ongeraffineerd product dat bestaat uit koolwaterstofafzettingen en andere organische materialen. Een ruwe olie, wordt bewerkt tot bruikbare producten zoals benzine, diesel en heel veel andere vormen van petrochemie.

 

Op de olie markt wordt er meestal gesproken over 2 typen oliesoorten. De Amerikaanse olie (WTI) en Brent olie.

Het belangrijkste verschil tussen de ruwe oliën Brent Crude en West Texas Intermediate is dat Brent Crude afkomstig is van olievelden in de Noordzee tussen de Shetlandeilanden en Noorwegen, terwijl West Texas Intermediate afkomstig is van Amerikaanse olievelden. Zowel Brent Crude als West Texas Intermediate zijn licht en zoet, waardoor ze ideaal zijn voor raffinage tot benzine.

 

OPEC, een groep van 13 van de machtigste olie-exporterende landen, gebruikt Brent als prijsbenchmark. Ze worden beschouwd als een extreem machtige groep, aangezien de olieprijzen de begrotingen en het beleid van veel landen dicteren 

 

Hoe worden prijzen van ruwe olie bepaald en waarom gaan die prijzen omhoog en omlaag i.p.v. constant te blijven? Dit heeft mede te maken met het feit dat olie een 'grondstof' is. Een product dat steeds in het beginsel hetzelfde is, onafhankelijk van wie het produceert. Er zijn meerdere factoren die invloed uitoefenen op de olieprijs, de belangrijkste zijn; vraag, beschikbaarheid, aanbod, speculatie op de financiële markten en overheidspolitiek.

Whatsapp