Hoe weet ik welke olie ik nodig heb?

Welke motorolie heb ik nodig?

Soms kan het lastig zijn om te bepalen welke motorolie je nodig hebt voor jouw voertuig. Motorolie is een essentiële vloeistof die zorgt voor de smering, koeling en bescherming van de motor. Het gebruik van de juiste motorolie is daarom cruciaal voor een optimale prestatie en levensduur van je voertuig. Sterker nog, motoren zijn tegenwoordig zo ontwikkeld dat bij het gebruik van een niet voorgeschreven olie niet de vraag is of er motorschade ontstaat, maar wanneer. Dat kan ik een aantal gevallen al op zeer korte termijn het geval zijn. In deze blogpost duiken we dieper in op de verschillende aspecten van motorolie, zoals viscositeit, specificaties en goedkeuringen.

Viscositeit

Viscositeit is een belangrijke eigenschap van motorolie en verwijst naar de dikte of stroperigheid ervan. Het wordt meestal aangeduid met twee getallen, bijvoorbeeld 5W-30. Het eerste getal (bijvoorbeeld 5W) geeft de viscositeit aan bij lage temperaturen, terwijl het tweede getal (bijvoorbeeld 30) de viscositeit aangeeft bij hoge temperaturen.

Bij lage temperaturen moet de olie dun genoeg zijn om snel door de motor te stromen, zodat alle onderdelen goed gesmeerd worden. Bij hoge temperaturen moet de olie echter dik genoeg zijn om een goede smeerfilm te behouden en zo wrijving en slijtage te verminderen.

 

Motorolie specificaties

Naast viscositeit hebben verschillende motoren ook specifieke eisen als het gaat om andere eigenschappen van motorolie. Deze eisen worden vastgelegd in specificaties, zoals API (American Petroleum Institute) of ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles). Het is belangrijk om de specificaties van je voertuig te controleren en ervoor te zorgen dat de motorolie die je kiest aan deze eisen voldoet.

Voorbeeld; Jouw voertuig is voorzien van een nabehandeling systeem of een turbo, gebruik jij dan een olie die hiervoor niet geschikt is, zal je al snel merken dat dit problemen gaat veroorzaken die op termijn vaak leiden tot hoge reparatiekosten. (Vervangen van bijvoorbeeld roetfilter, EGR en/of turbo).

 

Motorolie goedkeuringen

Naast de algemene specificaties kunnen fabrikanten ook specifieke goedkeuringen vereisen voor hun motoren. Deze goedkeuringen worden vaak aangeduid met letters, zoals VW 502.00 of BMW LL-04. Deze goedkeuringen geven aan dat de olie getest en goedgekeurd is door de fabrikant en voldoet aan hun specifieke eisen. Het vermelden van de specificaties geeft aan dat de olie geschikt gemaakt is voor, echter is de olie dan nog niet daadwerkelijk gekeurd, hiervoor ontvangt de oliefabrikant een zogenaamd approval certificaat, vaak ook te vinden op de website bij het betreffende product.

Verschillen tussen gelijkwaardige viscositeit

Het kan voorkomen dat er verschillende merken motorolie beschikbaar zijn met dezelfde viscositeit en specificaties. In dit geval kan het verleidelijk zijn om voor de goedkoopste optie te kiezen, maar het is belangrijk om op te merken dat er nog steeds belangrijke verschillen kunnen zijn tussen deze oliën.

Fabrikanten gebruiken unieke additieven in hun oliën, die niet alleen zorgen voor extra bescherming en prestaties, maar ook zijn voorgeschreven voor de bedoelde motor. Het kan dus lonend zijn om oliën van gerenommeerde merken te kiezen, omdat deze vaak uitgebreid getest zijn en bewezen hebben betere prestaties te leveren. Bij twijfel kan je het beste contact opnemen bij je leverancier van de olie.

 

Conclusie

Het kiezen van de juiste motorolie kan soms een uitdaging zijn, maar het is essentieel voor een optimale werking van je voertuig. Door rekening te houden met factoren zoals viscositeit, specificaties en goedkeuringen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste motorolie kiest die aan de eisen van jouw voertuig voldoet.

Het is altijd een goed idee om de handleiding van je voertuig te raadplegen voor specifieke aanbevelingen met betrekking tot motorolie. Daarnaast kun je ook contact opnemen met een professional om advies te krijgen over welke motorolie het meest geschikt is voor jouw voertuig.

Investeer in hoogwaardige motorolie van gerenommeerde merken en wees niet bang om iets meer uit te geven, want dit kan uiteindelijk leiden tot betere prestaties en een langere levensduur van je voertuig en niet minder belangrijk, het kan serieus dure reparaties voorkomen. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert en onderhoudt, inclusief het vervangen van de olie volgens de aanbevolen intervallen.

Kortom, kies verstandig en geniet van een “dat loopt gesmeerde” motor met behulp van het juiste advies en de juiste motorolie!

 

Team Oliehandel.BE

Share:

Whatsapp