Wat is pingelen?

Pingelen

Wat is nou precies “pingelen”?

Pingelen, of ook wel vaak “kloppen” genoemd, betekent dat de benzine of gas zelf ontbrand. De brandstof ontbrand dan uit zichzelf i.p.v. door de vonk van een bougie. De ontbranding is dan te vroeg, de zuiger is nog op weg omhoog terwijl de ontbranding al plaats vindt. Met als gevolg dat de zuiger een enorme klap in de verkeerde richting (naar beneden) krijgt. Hierdoor kan er zware motorschade ontstaan. Een gat in de zuiger is dan zeker niet ondenkbaar.

Hoe kan het pingelen of kloppen nu eigenlijk ontstaan?
Door verkeerd brandstof gebruik. Geeft het instructieboekje van jouw auto aan op Benzine te rijden met een octaangehalte van 98 en je gebruikt een 95, dan kan de motor gaan pingelen. Een benzine met een octaangehalte van 95 ontbrand namelijk sneller dan een octaangehalte van 98.

Wanneer de koeling van de motor niet goed functioneert, kan de verbrandingskamer zo heet worden dat er een te vroege ontbranding optreed. Dit kan ook pingelen veroorzaken. Door het omhooggaan van de zuiger om druk op te bouwen in de cilinder ontstaat er te veel warmte en vind er een te vroeg explosie van de benzine plaats.

Vervuiling van de motor kan ook een oorzaak van pingelen zijn. Als er vervuiling optreedt en verkoling aanwezig is in de verbrandingskamer, kunnen deze koolresten door de hitte gaan gloeien en zorgen voor een te vroege verbanding van de brandstof.

Koolresten ontstaan meestal door vele korte afstanden te rijden, of door te overdreven zuinig te willen rijden op een laag toerental. Voor het verwijderen van koolresten adviseren we bij Oliehandel.BE Top Engine Cleaner.

Advies nodig? Mail of bel naar Oliehandel.BE

Share:

Whatsapp