Wat betekenen de getallen op het etiket van mijn olie?!

De meest gebuikte classificatie komt van de Society of Automotive Engineers (SAE). Hoe hoger het cijfer, hoe dikker de olie is (bij een gelijke omgevingstemperatuur)!

Iedereen heeft het wel eens gezien : 15W-40, 10W-40, 5W-40 of een 5W-30 aanduiding voor op de verpakking van het product. Maar, wat betekent dit nu eigenlijk?

Het eerste cijfer is de viscositeit bij lage temperatuur en vaak is dit 5, 10 of 15. Hoe lager dit cijfer, hoe dunner de olie bij koude (gelijke gemeten) temperatuur en hoe makkelijker de motor zal starten tijdens koude toestand.

Voorbeeld:10W of 5W geeft de "verpompbaarheid" van de olie bij koude temperatuur weer. Deze verpompbaarheid is gemeten tussen 25W en 0W. 25W staat voor 60.000 cP (centiPoise, eenheid voor viscositeit) bij -15 graden Celsius.

0W staat voor 60.000 cP bij -40 graden Celsius. Dit betekent dat een 0W motorolie bij -40 graden net zo dik is als een 25W motorolie bij -15 graden.

Het tweede cijfer is de viscositeit tijdens warme toestand (10 graden) van de olie, vaak is dit 30, 40, 50, of zelfs 60. Hoe hoger dit getal, hoe dikker de olie is bij een warme motor en hoe beter de motor gesmeerd blijft.

Een 10W60 olie wordt bijvoorbeeld gebruikt in snelle auto’s met een kleine motor waarin de temperaturen hoog oplopen. Dan zorgt het getal 60 (met bijbehorende eigenschappen) ervoor dat de olie nog blijft smeren, ook al is de temperatuur heel hoog.

Multigrade of Monograde motorolie

Een 10W40 of 5W30 worden multigrade oliën genoemd. Een olie met SAE 30, of SAE 40 is een monograde olie. Een motorolie 10W40 is een multigrade olie die de SAE 10 en SAE 40 monograde oliën vervangt.
Tegenwoordig worden er dunnere multigrade oliën toegepast, in tegenstelling tot vroeger bij oldtimers..

Door nieuwe wetgevingen en aandacht voor het milieu zijn autofabrikanten op zoek naar iedere mogelijkheid om brandstof te kunnen besparen en uitstoot te kunnen verminderen. Eén van die manieren is minder weerstand en dus het gebruik van een dunnere olie. Met een 10W40 olie gaat dit perfect. Als voordeel voor een dunnere olie geldt dat deze minder weerstand genereert waardoor de motor efficiënter kan draaien. Een logisch gevolg hiervan is dat de motor minder brandstof verbruikt en dus minder CO2 uitstoot.
In de loop der tijd is motorolie daarom steeds dunner geworden. Van een 15W40 en 10W40 naar de 5W40 en 5W30. Er wordt zelfs langzaam bewogen naar motoren die draaien op 0W30 oliën. In de nieuwste motoren van bijvoorbeeld de VAG groep, Volvo en Ford mag een 0W20 of 5W20 gebruikt worden.

API

Een tweede classificatie is de API (American Petroleum Institute). Olieprestatie word uitgedrukt in 2 letters. De S staat voor benzine de C voor diesel. De tweede letter geeft de prestatie van de olie aan.
Deze tweede letter komt “oplopend” voor, hoe hoger de tweede letter, hoe nieuwer de olie.

ACEA

Een derde classificatie is de ACEA (Association of European Car Manufacturers). Deze bestaat weer uit een letter en een cijfer. De letter A voor benzine, B voor diesel, en E voor diesel van vrachtwagens en andere transport voertuigen.
De cijfers achter deze letters zijn 1, 2 of 3: 1 voor benzine besparende olie, 2 voor normale/gemiddelde olie en 3 voor prestatie gerichte olie. Voorbeeld: A1 is voor een kleine motor, A3 is weer voor een prestatie gerichte motor.

Mocht je simpel willen achterhalen welke olie voor jouw auto, motor of boot geschikt is?

Kijk dan op onze olie adviseur of bel met onze klantenservice.

Tip: Hou ten alle tijden de gegevens van je voertuig bij de hand, dan kunnen we je sneller helpen!

Delen:

Whatsapp