Vaarseizoen in zicht!

Binnenkort gaat het vaarseizoen 2021 weer van start. Natuurlijk wilt u uw boot dan weer tip top in orde hebben. Regelmatig optisch en technisch onderhoud draagt bij aan het plezierig en veilig varen. Wanneer uw boot winterklaar in de stalling is gezet, is het verstandig alles even na te lopen voor u het water weer op gaat.

Schoonmaken! Voor ernstige vervuiling van het onderwaterschip kunt u het best een goede bootreiniger gebruiken. Voor de romp en het dek kunt u een goede wash & shine gebruiken. Wilt u uw boot na het wassen in de was zetten dan is de Meguiars's 3-in-1 wax nog steeds een perfect product. Je boot glimt weer prachtig en de was beschermt je boot het gehele vaarseizoen.

Technisch zijn er ook een aantal aandachtspunten, afhankelijk van hoe de boot de winterstalling is ingegaan. Is de brandstoftank niet geheel gevuld dan is het aannemelijk dat er condens is ontstaan. Controleer (indien aanwezig) het brandstof-waterseparatiefilter en/of inspectieglazen ervan uitgaande dat de filters na het seizoen zijn vervangen. Indien er water onderin de tank is komen te staan tapt u deze af tot er weer schone brandstof uit de aftapkraan stroomt. Heeft u geen aftapkraan? Gebruik dan een hevelpomp welke onder in de tank kan komen.

Goede start! Om probleemloos te kunnen starten is het belangrijk dat de accu in een goede conditie verkeert. Heb je een onderhoudsvrije accu, let dan op mogelijke corrosie van de accupolen. Indien er corrosievorming is, verwijder de kabels, maak de polen schoon en vet ze in met een zuurvrije vaseline. Bij een natte (lood zuur) accu moet gecontroleerd worden of het waterniveau per cel nog voldoende is (zo nodig bijvullen). Laad indien nodig de accu op met een geschikte lader, is de accu slecht? Vervang deze dan om problemen te voorkomen.

Check, check, dubbel check! Controleer het waterniveau in de expansietank van het koelsysteem. Voor een scheepsmotor met een natte uitlaat is het belangrijk dat het koelsysteem vrij is van belemmeringen. Controleer de aanzuiging en het wierfilter, de impeller van de pomp op schade en scheuren en/of vervang de impeller. Check de koelwaterslangen op veroudering, scheuren en lekkages. Kijk of er na het starten voldoende water uit de uitlaat komt. Voor het bijvullen van een koelvloeistof adviseren we een koelmiddel, wat zich makkelijk laat mengen met verschillende koelmiddelen.

Zeker aan het begin van het seizoen is het belangrijk het oliepeil te controleren alvorens te starten. Kijk hierbij vooral of er geen grijze verkleuring aanwezig is. Dit zou kunnen wijzen op water in de motor. Controleer ook het oliepeil van de keerkoppeling en let op eventuele lekkages. Bent u na het vorige seizoen niet toegekomen aan het verversen van de olie en de filters, dan is nu het moment om dit alsnog te doen.

Voor het smeren van de smeerpunten is het belangrijk dat u het juiste vet (zelfs bestand tegen zoutwater) kiest. Er zijn maar weinig vetten die een heel seizoen bestand zijn tegen water. Goedkoop is vaak duurkoop.

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen, wanneer u alle punten heeft nagelopen en waar nodig actie heeft ondernomen, bent u helemaal klaar voor weer een mooi en veilig vaarseizoen!

Share:

Whatsapp