Oliehandel.nl over: Verplichte bijmenging en de problemen van biodiesel

Verplichte bijmenging van biodiesel geeft nog steeds problemen. De bio-componenten kristalliseren en zorgen voor een verstopping van filters en slijtage aan het brandstofsysteem.

De problemen ontstaan volgens specialisten door de verplichte bijmenging van biodiesel. Tot voor kort moest er 12,5 procent hernieuwbare brandstof worden gebruikt, dit jaar loopt dat op naar 16,4 procent. Het probleem is dat de diesel wel aan de kwaliteitseisen voldoet, maar dat daarin geen rekening is gehouden met opslag onder koudere omstandigheden en reacties die dan in de diesel optreden.

Diesel met FAME-producten kent alleen maar nadelen. Hierdoor veroudert de brandstof sneller en dat heeft als gevolg dat chemische reacties tijdens de verbranding kunnen veranderen. Het is ook negatief voor uitlaatgas nabehandelingssystemen.

Een oplossing voor brandstoffen met FAME toevoegingen is er op dit moment niet. Wel is het mogelijk om de diesel in zo’n goed mogelijke conditie te houden door het gebruik van luchtdrogers en cimtek filtratie. Bij het vermoeden of aantoonbaar vochtrisico kan men ook preventief een bacterie doder toevoegen, echter is dit geen garantie ter voorkoming van problemen die ontstaan door FAME toevoegingen.

De NOVE heeft laten weten te werken aan een nieuwe norm voor biodiesels bij lage temperaturen. Daarin lijkt wat beweging te komen want het NEN-instituut, dat samen met de fabrikanten de brandstofspecificaties vastlegt.

Zolang dit nog niet concreet is, zijn er voor bedrijven die problemen ondervinden, oplossingen door over te schakelen op GTL diesel zonder toevoeging van biodiesel of het overschakelen naar HVO al dan niet puur dan wel in een mengsel met gewone diesel.

#Oliehandel #Datlooptgesmeerd

Share:

Whatsapp