Een handpomp is vaak de goedkoopste oplossing, best “hand”ig want je kan hem overal gebruiken. Maar niet iedere pomp is universeel inzetbaar!
De verschillen van de te verpompen producten zijn van belang bij het kiezen van de juiste pomp. Een vatpomp geschikt voor olie, kan je meestal niet inzetten bij het verpompen van koelvloeistof of Ad Blue, de samenstelling van deze producten verschillen nogal. Lees daarom altijd eerst de toepassingsmogelijkheden. Let daarbij ook op de viscositeit van verschillende producten!
Kijk ook eens kritisch naar jouw gebruik; af en toe, regelmatig, of juist beroepsmatig en vaak.
De prijsverschillen zitten vooral in de duurzaamheid, de inzetbaarheid m.b.t. de te verpompen producten en het volume per slag, die je maakt met de hevel of slinger.
Een elektrische pomp is aan te bevelen wanneer je vaak en grotere volumes wilt verpompen.
Deze pompen worden vaak ingezet voor het verpompen van dieselolie of Ad Blue, in enkele gevallen ook voor benzine. (Let bij een pomp voor benzine altijd op geschiktheid i.v.m. het explosiegevaar).
De pompen zijn verkrijgbaar in vele varianten (denk dan aan 230V, 24V of 12V) . De accu of batterijuitvoeringen zijn erg handig wanneer je op locaties bent waar niet direct 230V voor handen is en je toch grotere hoeveelheden wilt verpompen, of liever niet handmatig wilt pompen. De 230V pompen zijn vaak in staat meerdere liters per minuut te verpompen, ook hierin vind je dus vele varianten welke uiteraard van invloed zijn op de prijs.
Een pneumatische pomp vind je vaak in werkplaatsen waar ook een compressor voor handen is.
Deze pompen zijn duurzaam, sterk en in vele varianten verkrijgbaar. Let bij het maken van een keuze vooral op de samenstelling, viscositeit en de afstanden waarover de vloeistoffen verpompt moeten gaan worden.
Direct uit het vat of via een leidingsysteem van 40 meter, een dunne hydraulische olie, een dikke versnellingsbakolie, of juist een water gedragen product, zijn dus gegevens die de verschillen maken bij het kiezen van de juiste pomp