OLIEHANDEL.NL GEEF LES OVER… DE NIEUWE BRANDSTOFSTICKERS!

LABELTJE VERANDERT, DE BRANDSTOF NIET

De nieuwe uniforme brandstof labels moeten het voor de consument in Europa makkelijker en meer herkenbaar maken. De brandstoffen veranderen dus niet, enkel de labels. Nieuwe voertuigen krijgen dezelfde stickers in de tankklep. Deze geven aan welke brandstof geschikt is.

DIKKE STICKERS
Elke brandstof krijgt een eigen sticker. Voor benzine is de ronde vorm gekozen met de letter ‘E’. Deze letter staat voor ethanol, gevolgd door het percentage. Bij E5, het huidige Euro 95, is het voertuig geschikt voor benzine met maximaal 5 procent ethanol. Bij E10 voor 10 procent.

Dieselvarianten krijgen een vierkante vorm. De letter ‘B’ staat voor biodiesel, het cijfer erachter wederom voor het percentage biodiesel. XTL geeft aan dat het product synthetisch is en niet uit ruwe aardolie vervaardigd is.

Gasvormige brandstoffen krijgen een ruitvorm. In deze categorie horen waterstof (H2), aardgas onder druk (CNG), vloeibaar aardgas (LNG) of vloeibaar petroleumgas (LPG). Momenteel wordt een CEN-norm voorbereid voor de ontwikkeling van gelijksoortige labels voor elektrische voertuigen en laadpalen.

Share:

Whatsapp