​​​ ​MET DE AUTO OP VAKANTIE: Is jouw bolide er klaar voor?!

AIRCO CONTROLEREN

Een vervuilde airco zorgt voor een slechte werking of kan zelfs uitvallen op de momenten dat jij deze juist nodig hebt. Een airco kan daarnaast muf gaan ruiken en dit komt door bacteriegroei op het raster van de verdamper. Condens wordt vermengd met stof en als de airco wordt aangezet veroorzaken deze schimmels vaak een muffe lucht. Wanneer je 10 minuten voor aankomst je airco uitschakelt, blijft er minder vocht achter in de condensor en voorkom je dit probleem. Je airco eens per jaar te reinigen ( net voor je vakantie rit is natuurlijk perfect) met een goede aircocleaner is zeker aan te bevelen.


Vervang dan gelijk ook je interieurfilter: de microvezels in het filter filteren de binnenstromende lucht op vuil, stof, vet, pollen en roetdeeltjes. Het filter niet of te laat vervangen betekent zeker stank in je auto.

De meeste airco’s verliezen zo’n 8% koudemiddel per jaar. Ongeacht of je hem wel of niet gebruikt. Een jaarlijkse visuele controle op lekkage en voldoende koudemiddel is uitstekend, minimaal eens in de drie jaar het systeem afpersen en bijvullen is zeer zeker aan te bevelen.

KOELVLOEISTOF CONTROLEREN

Zomerse temperaturen, de duur van de reis, een route door de bergen, de lading van je auto en het trekken van een caravan, aanhanger of boot zijn belangrijke factoren die die van invloed zijn op de temperatuur van je motor en dus ook het koelsysteem.

Regelmatig je koelvloeistof controleren is een goede zaak, maar zeker wanneer je met de auto op vakantie gaat, aan te bevelen. Check ook gelijk of je koelfan werkt.

Voor de koelvloeistofcontrole zorg dat je auto vlak staat en lees je het niveau af tussen min/max op het koelvloeistofreservoir. Moet je bijvullen? Wacht dan tot de motor en de koelvloeistof is afgekoeld (i.v.m. gevaar bij het opendraaien van het reservoir, de koelvloeistof kan erg heet zijn en het systeem staat onder druk).

Voor het bijvullen is het belangrijk de juiste koelvloeistof te kiezen om schade aan het systeem te voorkomen. Heb je geen idee welke koelvloeistof voor jouw auto geschikt is check dan hier op kenteken, of bel de hulplijn 088 0323300

TIP: Neem een klein-verpakking mee tijdens je vakantiereis!

Voor lange reizen, zwaar beladen auto’s of omstandigheden die er voor zorgen dat het maximale wordt gevraagd van uw auto, motor en koelsysteem, adviseren we een cool-additief toe te voegen. De speciale formule van dit product vermindert de bedrijfstemperatuur van de motor en beschermt de waterpomp tegen slijtage.

Voor het testen van de koelfan adviseren we na een autorit, de auto in stilstand, nog zo’n 15 minuten te laten draaien. De koelfan zal dan aan moeten slaan (er is geen rijwind meer).

MOTOROLIE PEILEN

Een regelmatige oliecheck is altijd verstandig, maar zeker wanneer je op vakantie gaat niet overbodig. Hoe kan je dit het beste doen?

Zorg dat je auto al een tijdje stilstaat (minimaal 10 minuten). Je weet dan zeker dat de olie tot het laagste punt in je motor is gezakt. Neem de peilstok uit de motor en check of het peil tussen het minimum- en maximumstreepje van de peilstok zit.

Vul bij indien nodig. Let op dat je niet te veel bijvult, het oliepeil mag nooit boven het maximum komen van je peilstok. Kies altijd de juiste olie voor jouw auto, check hier op kenteken welke olie geschikt is voor jouw auto, of bel de hulplijn 088 0323300.

TIP: Neem een klein-verpakking mee tijdens je vakantiereis!

BANDENSPANNING

De juiste bandenspanning is belangrijk voor goede rijprestaties en voldoende grip op de weg. Een afwijkende bandenspanning heeft invloed op de verkeersveiligheid. Wanneer de bandenspanning goed is, rij je zuiniger en gaan je banden langer mee.

Zorg bij het controleren altijd dat je banden koud zijn. Check in je instructieboekje wat de bandenspanning moet zijn. (Soms vind je de waarde ook op een sticker in de deurstijl of het klepje voor de brandstofvulling). Let op bij het verwijderen van het ventieldopje dat je deze niet kwijtraakt.

Stel de gewenste bandenspanning in op het apparaat indien mogelijk en/of lees af op de meter wanneer de banden voldoende op spanning zijn.

Vergeet niet weer het ventieldopje erop te draaien ;-)

Heeft jouw auto ook een reservewiel, of rij je met een caravan, aanhangwagen of boottrailer? Check dan deze ook gelijk op de juiste bandenspanning!

RUITENWISSERVLOEISTOF

Check voor je vertrekt ook je ruitenvloeistofreservoir en vul deze bij tot het maximum.

Tijdens de zomer en een lange vakantierit heb je vaak last van insecten op de voorruit, wat je het zicht uiteindelijk echt kan belemmeren. We adviseren daarom juist tijdens een lange vakantierit een goede summerwash te gebruiken.

Deze zorgt ervoor dat de ruitenwisser soepel en zonder horten of stoten het glas droog trekt. Rubbers, lakken en polycarbonaat worden door deze ruitensproeivloeistof niet aangetast en insecten worden gemakkelijk verwijderd.

WE GAAN OP VAKANTIE EN NEMEN MEE….

Controleer je koelvloeistof, motorolie en ruitenvloeistof tijdens een lange vakantie rit regelmatig.

Wanneer je deze producten onderweg bij een tankstation moet kopen, betaal je de hoofdprijs.

We adviseren daarom voor deze vloeistoffen een kleine verpakking mee te nemen, het voorkomt dat je niet de juiste producten kan vinden als je onderweg bent en scheelt je behoorlijk in je portemonnee.

Team Oliehandel.nl wenst je een veilige vakantierit!

Share:

Whatsapp