Koelvloeistoffen

KOELVLOEISTOFFEN

Een coolant of koelvloeistof, is een kant en klaar koelmiddel gemaakt van een bepaald type glycol gemengd met gedemineraliseerd water en verschillende additieven.

Zo heb je bijvoorbeeld koelvloeistoffen gemaakt van een Mono Propyleen Glycol (MPG) of Mono Ethyleen Glycol (MEG). Andere mogelijkheden zijn silicaathoudende koelvloeistof of silicaatvrije koelvloeistof. Ook de benamingen van koelvloeistoffen verschillen, al hebben een aantal merken wel overeenkomsten en kan je vaak uit de naam opmaken waarvoor de koelvloeistof geschikt is.

De VAG groep gebruikt bijvoorbeeld vaak de volgende benamingen G11, G12, G12++ en de G13. De eerste herkenbaarheid van de koelvloeistof zelf is kleur. Bij veel fabrikanten geeft men bepaalde types koelvloeistof een herkenbare kleur. De kleur zegt echter niet altijd iets over de kwaliteit of toepassing.

 

KEUZE VAN KOELVLOEISTOF

In het onderhoudsboekje van de auto staat vermeld aan welke eisen een vloeistof moet voldoen. Helaas kijkt niet iedereen hier naar voordat men gaat bijvullen of verversen. Vaak wordt er uitgegaan van de kleur die je kan zien in het expansievaatje onder de motorkap, echter is dit geen garantie of een betrouwbare indicatie. Coolant, ook wel koelvloeistof genoemd, wordt door de motor gepompt om de warmte van de motor op te nemen, hierdoor raakt deze niet oververhit. Het gebruik van de juiste koelvloeistof is van essentieel belang voor een goede koeling van de motor in jouw auto, vrachtwagen, motorfiets of boot.  Het is daarom erg belangrijk om het juiste product te gebruiken en het niveau altijd goed op peil te hebben. Wil je weten welke koelvloeistof geschikt is voor jouw voertuig of motor? Bij deze online adviseur vind je in enkele muisklikken de juist koelvloeistof jouw auto, vrachtwagen, motor of boot. Staat deze hier niet vermeld, neem dan contact op met onze adviseurs.

 

DUURZAAMHEID

Wij adviseren koelvloeistof elke 3 á 4 jaar te verversen. Dit geldt voornamelijk voor auto’s ouder dan 6 jaar.

Door de koelvloeistof tijdig te verversen, voorkom je onnodige kosten aan je koelsysteem en bescherm jij je motor preventief tegen oververhitting, met alle dure reparaties als gevolg.

Share:

Whatsapp