Kettingzaagolie en meer!

OLIE VOOR DE KETTING

Welke olie geschikt is voor de ketting van jouw kettingzaag hangt af van een aantal factoren. Een ding is zeker, wanneer jij de fabels gelooft dat je op de ketting gerust afgewerkte motorolie kan gebruiken, zal je uiteindelijk tot de conclusie komen dat dit een kostbare “bezuiniging” is geweest.
Een olie voor de ketting van een kettingzaag smeert en koelt de ketting. Deze loopt rondom het zaagblad. Op de punt van het zaagblad slingert een willekeurige olie al snel van de ketting, zo ook een afgewerkte olie…verkeerde zuinigheid dus!

Een goede kettingzaag olie smeert, koelt en blijft langdurig “plakken” aan de ketting.

Er zijn in grote lijnen twee verschillende types kettingzaag oliën verkrijgbaar voor de ketting. De nog steeds meest verkochte versie is de minerale kettingzaagolie, daarnaast bestaat er ook een biologische kettingzaag olie. Een biologisch afbreekbare kettingzaagolie heeft als voordeel…..je begrijpt het al…dat deze biologisch afbreekbaar is. Een nadeel van dit product is, dat wanneer jij de kettingzaag niet dagelijks gebruikt, deze olie eerder gaat “koeken” en vastzitten op de ketting. Een minerale olie is niet biologisch afbreekbaar, maar prijstechnisch gunstiger en heeft als voordeel dat deze nooit zal aankoeken, wanneer jij de kettingzaag voor een langere periode niet gaat gebruiken.

OLIE VOOR DE MOTOR

Het is belangrijk dat je kiest voor een olie die speciaal ontwikkeld is voor het smeren van luchtgekoelde motoren die lange tijd werken bij hoge belastingen en lage omgevingstemperaturen.

Het brandstofmengsel dat wordt gebruikt in tweetaktmotoren, moet een octaangetal van minstens 90 hebben en moet loodvrij zijn. Meest geschikt voor dit doel: Brandstofmerk AI-92.
Benzine met een octaangetal van 95 wordt niet aanbevolen omdat het veel verschillende additieven bevat die tweetaktmotoren schaden. Check altijd het instructieboekje van jouw machine voor de brandstofvereisten.

Voor een goede mengsmering, is het belangrijk om een geschikte olie met de gevraagde specificaties (waarom jouw machinefabrikant vraagt) te gebruiken. Het smeermiddel moet zijn ontworpen voor motoren met hoge snelheid (hoog toerental) en een luchtkoelsysteem. Bij het maken van de mengsmering is verhouding olie/benzine in de regel 1:50, dat wil zeggen, je moet 100 ml olie nemen en het verdunnen in 5 liter benzine. Deze regel verandert enigszins als het motor- of zuigersysteem nieuw is, en inlopen wordt vereist. In dit geval kan de verhouding van olie-benzine 1:40 zijn. Om in te kunnen lopen, moet je 2-3 keer volledig tanken van de unit met een brandstofmengsel met deze verhouding. Houdt hiervoor altijd het voorschrift van de machine aan.

Een handige hulp om mengsmering te maken, bewaren en te gebruiken is de Dubbele jerrycan PROFI 6 + 3L, met zadeltas en vulsysteem voor brandstoffen een onmisbare hulp!

Je kan er ook voor kiezen om een kant en klare alkylaatbrandstof (mix) te gebruiken. Dit biedt een aantal voordelen, zoals

·Alkylaatbenzine zorgt voor maximale prestaties bij hoge en lage temperaturen. Wij vinden dat belangrijk.

·De zuiverheid van je motor blijft in tact

·Alkylaatbrandstof verbetert koud startgedrag

·Minder koolafzetting door schone verbranding. Minder poetsen, dus. Sowieso een jippie!

·Meer vermogen van je machine

·Je bent fantastisch bezig voor mens en natuur: het is minder schadelijk. Scheelt ook weer een abonnement op Greenpeace.

·Alkylaatbrandstof is in gesloten verpakking 5 jaar na productiedatum nog te gebruiken.

Bij gebruik van deze kant en klare mengsmering (Alkylaatbrandstof) is de veiligheidsschenktuit een handig hulpmiddel om je machine veilig en milieuvriendelijk af te vullen met brandstof.

Voor het werken met een kettingzaag geldt natuurlijk dat het juiste onderhoud en de beste materialen en producten, zorgen voor een optimaal resultaat.

Share:

Whatsapp