Je motor weer laten blinken!

Tijd om die motor weer te laten blinken!

Het was prachtig weer voor de motor afgelopen weekend! Tijd om jouw motor te poetsen! Tijd om hem weer te laten blinken als nooit te voren!

Sommige vuilresten zijn hardnekkig en dien je zorgvuldig weg te halen om schade te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je de schoonmaak van je motor op de juiste manier aanpakt.

Hoe pak je dat aan?

Je motor schoonmaken kan een vervelend klusje zijn dat je het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Toch is het belangrijk dat je deze schoonmaak regelmatig doet. Niet alleen omdat je motor er dan beter uitziet, maar ook omdat je dan langer van je motor kunt genieten. Vuil kan kruipen waar het niet gaan kan en dit kan zorgen voor nadelige gevolgen. Zo kunnen je rijkwaliteiten eronder lijden als je te lang doorrijdt met bijvoorbeeld modder tussen je wielen. Daarnaast zorgt het schoonhouden van je motor ervoor dat je niet alleen lekker kunt blijven doorrijden, en dat je hierdoor ook onnodige onderhoudskosten voorkomt. Vuil kan zich hierdoor niet ophopen en voor problemen zorgen en kleine onderhoudspuntjes kun je tijdens de schoonmaak opsporen en al behandelen. Je motor goed schoonmaken scheelt dus niet alleen in rijvermogen, maar ook in de kosten.

De volgorde van het schoonmaken.

Je motor bestaat uit veel verschillende onderdelen en elk onderdeel heeft een andere manier van schoonmaken nodig. Het is belangrijk dat je kiest voor een goede volgorde voor het schoonmaken van je motor, zodat je niets vergeet en ook geen dubbel werk hoeft te verrichten.

STAP 1: AFSPOELEN

Begin met eerst al het overtollige vuil eraf te halen door een goede afspoel beurt. Dit doe je door middel van een tuinslang of een emmertje water. Sproei of giet het water over je motor om het loszittende vuil weg te laten stromen.

STAP 2: EEN SOPJE MAKEN

Vervolgens ga je “soppen”. Dit doe je met een sopje en een spons. Je kunt voor dit sopje een motor schoonmaakmiddel gebruiken, maar meestal is gewone schoonmaakzeep ook voldoende. Je dipt de spons in het sopje en begint met het boenen van de plastic buitenkanten en je zadel. Neem hierbij ook kiertjes mee in het frame, net zoals de lampen en het windscherm. Wanneer alles is ingesopt en hardnekkiger vuil is weg geboend spoel je alle zeepresten weer af met water.

Een extra tip voor je koplamp: gebruik tandpasta. Tandpasta zorgt ervoor dat de koplamp minder dof wordt en daardoor weer beter kan schijnen. Je maakt de koplamp met tandpasta schoon door de koplamp eerst nat te maken, dan de tandpasta erop te smeren en vervolgens te wrijven met een keukenpapier. Je tandenborstel gebruiken raden we af. Je kunt een (zachte) tandenborstel wel gebruiken om bij moeilijk bereikbare plekken te komen.

STAP 3: DE VELGEN REINIGEN

Vervolgens zijn de velgen aan de beurt. Deze worden natuurlijk als eerste vies, omdat die vlakbij de grond zitten. Omdat ze zo snel vies worden zijn ze ook lastiger schoon te maken, maar het is alsnog eenvoudig te doen. Alu-Teufel Velgenreiniger  is speciaal ontwikkeld voor gepolijste, verchroomde en geanodiseerde aluminium velgen. Tevens vormt zich na gebruik een beschermlaag die bij regelmatig gebruik de opbouw van vervuiling verminderd. En is Alu-Teufel biologisch afbreekbaar.

STAP 4: HET CHROOM REINIGEN

Het reinigen van de chromen onderdelen van je motor doe je als laatste. Zaken als je pedalen, het stuur en de ketting hebben in de meeste gevallen geen extra reiniging nodig, waardoor je deze al mee kunt nemen tijdens het afspoelen. Vooral bij de ketting, aangezien deze vaak voor het grootste deel verstopt zit achter de kettingkast en dus niet zo snel vies wordt.

Het chroom van je motor maak je schoon door speciale cleaner geschikt voor chroom. Het chroom wordt hierdoor eerst zwart, maar nadat je er met een doekje langs bent gegaan blinken deze onderdelen weer als nooit tevoren.

Door de bovenstaande stappen te volgen kun je veel sneller en eenvoudiger klaar zijn met het schoonmaken van je motor dan je in eerste instantie misschien zou denken. Bovendien weet je zo ook zeker dat je niets bent vergeten en dat je motor er weer voor in ieder geval de aankomende maand of twee weer tegenaan kan.

Wil jij het beste schoonmaakmiddel voor je motor? Wij adviseren je graag!

Share:

Whatsapp