Een \"VASTLOPER\" .

Drie weken na levering werd ik gebeld vanaf het hoofdkantoor, of ik direct naar boer Gerrit wilde gaan, er waren problemen met een tractor die voor de pomp van de regeninstallatie stond. Nog geen half uur later stond ik op het erf van Gerrit die mij al tegemoet kwam lopen. Zijn gezicht stond op onweer en voorspelde niet veel goeds. De motor van de tractor was vast gelopen en dat kwam door onze olie, aldus zijn eerste conclusie. Nadat ik Gerrit had verzekerd dat het hoe dan ook zou worden opgelost wanneer het aan de olie zou liggen, werd hij wat rustiger en liepen we richting de tractor in het weiland. Om met een verslag te komen voor onze oliefabrikant wilde ik graag het hele verhaal van Gerrit horen vanaf het moment dat hij was begonnen met het verversen van de motorolie.
Omdat de tractor voor de regeninstallatie stond wilde Gerrit de olie tijdig verversen en had hij die ochtend de oude olie in het weiland er af laten lopen (keurig opgevangen in een door het midden gezaagde jerrycan). Hierna had hij de tractor voor het eerst met onze olie gevuld, starten en draaien maar. Na de koffie ging hij zoals gewoonlijk even met de fiets naar het perceel waar de regeninstallatie stond te draaien. Tot zijn verbazing zag hij al van verre dat er niet werd gesproeid, toen hij bij de tractor aankwam bleek deze niet meer te lopen. Na een poging om te starten kwam hij er achter dat de motor niet meer rond wilde draaien en vast zat…….. Net nu de nieuwe olie erop zat was dit gebeurd, dus volgens Gerrit kon het niet anders dan aan de olie liggen dus had hij ons direct gebeld.

Nu aan ons de taak om de oorzaak op te sporen,
eerst dan maar de eenvoudige controles die ter plaatse mogelijk zijn uitvoeren om te zien of we dan iets meer weten.
Na het olie peilen bleek er geen olie meer aanwezig in het carter……..hierna maar eens even op mijn rug onder de tractor, hier werd mij snel het een en ander duidelijk.
Het gras was nogal zwart onder de carterpan. De stop van het carter was na het af laten lopen van de oude olie wel terug gedraaid met de hand…………….maar vergeten na te draaien met een sleutel. Gerrit had tijdens het terugplaatsen van de stop telefoon gehad en hierna er nooit meer aangedacht om deze vast te zetten met een sleutel.........

Tot op heden leveren wij nog steeds alle smeermiddelen aan boer Gerrit! (de naam van Boer Gerrit is Fictief, om privacy redenen!)


Wilco Temmink
Vertegenwoordiger Oliehandel de Croon b.v. (OLIEHANDEL.NL)

Share:

Whatsapp