De voor- en nadelen van het gebruik van E10 brandstof

 

 

Het gebruik van E10 brandstof, hoe zit het nu allemaal?

E10 en E5 zijn twee soorten benzine die verschillen in het percentage bio-ethanol dat ze bevatten. E10 bevat tot 10% bio-ethanol, terwijl E5 maximaal 5% bio-ethanol bevat.

Het voordeel van E10 is dat het de CO2-uitstoot vermindert en minder fossiele brandstoffen verbruikt. Nadelen zijn dat E10 niet geschikt is voor alle auto's, met name oudere modellen, en dat het een iets lager rendement heeft dan E5, waardoor het brandstofverbruik enigszins kan toenemen. Je kan de nadelen van E10 grotendeels wegenemen door een z.g.n. ethanolkiller te gebruiken, deze voegt ongeveer 2 octaan toe bij ongelode brandstof.

 Een uitgebreid additief met meerdere voordelen is ook mogelijk. Het vermelde product onder de link, wordt onderschreven door de Federatie van Britse Historische Voertuigen Clubs (FBHVC) voor de bescherming tegen de corrosieve effecten van ethanol in moderne brandstof. Wil je alleen een loodvervanger toevoegen? Ook dat kan natuurlijk!

E5 daarentegen is geschikt voor vrijwel alle benzineauto's en heeft een iets hoger rendement dan E10. Het nadeel is dat E5 minder milieuvriendelijk is doordat het een hoger percentage fossiele brandstoffen bevat en dus meer CO2 uitstoot. Uiteindelijk is de keuze tussen E10 en E5 afhankelijk van het type auto en de persoonlijke voorkeur, waarbij het milieu en de prestaties van de auto tegen elkaar moeten worden afgewogen.

Share:

Whatsapp