16-7-2017 Marktinformatie olie

"De prijzen voor een vat West Texas Intermediate en Brent bewegen rustig sinds de flinke verliezen op woensdag", zo stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. Zorgen over overaanbod en over de toekomstige vraag vanuit China drukken volgens Madden op de prijzen. Ondanks dat de olieprijzen afgelopen week fors onderuit gingen, waren koopjesjagers volgens de marktvorser niet te vinden. Madden noemde dat zorgwekkend.

Een daling van de Amerikaanse olievoorraden in de afgelopen week kon de zorgen niet wegnemen over een waarschijnlijke toename van de olie-export door Libië en mogelijk lagere mondiale vraag door het handelsconflict tussen Amerika en China. Ook wordt er gespeculeerd dat de Amerikaanse president Donald Trump er bij Rusland op zal hameren meer olie te produceren, waardoor de olieprijs kan dalen, zo merkte analist Phil Flynn van Price Futures Group op. Trump zal aankomende maandag met de Russische president Vladimir Poetin om tafel zitten.

ABN AMRO verwacht op de korte termijn een neerwaarts risico voor de olieprijzen, maar geeft voor de lange termijn de opwaartse risico's de meeste kans.

ABN AMRO betoogt dat de afgekondigde productieverhoging door oliekartel OPEC weinig effect zat hebben, omdat sancties tegen Iran en productieverstoringen in bijvoorbeeld Libië en Venezuela voor druk zorgen. Analisten van de bank verwachten voor de komende maanden een daling van de productie op mondiaal niveau met 1,5 miljoen vaten per dag en in combinatie met enkele andere factoren kan dit zorgen voor een opwaartse prijsdruk.

Uit het wekelijkse rapport van oliedienstverlener Baker Hughes bleek vrijdag dat het aantal actieve boortorens in Amerika vorige week gelijk is gebleven op 863. De olieprijzen reageerden nauwelijks op het rapport.

Een augustus-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 1,0 procent, ofwel 0,68 dollar, hoger op 71,01 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis leverde de future bijna vier procent in.

Bronvermelding: (VARO)

Share:

Whatsapp